Revolúcia začala slobodné obdobie aj v živote cirkví na Slovensku

17.11.2009 Celý región

Bratislava 17. novembra (TASR) - Nežná revolúcia v roku 1989 začala aj v živote cirkví na Slovensku nové slobodné obdobie.
Skončila sa kontrola totalitného štátu nad činnosťou duchovných i laických veriacich, svoju prácu mohli oficiálne začať a rozvíjať všetky ich štruktúry. Zelenú dostalo vydávanie náboženskej literatúry, vstupovanie registrovaných cirkví a náboženských spoločností do programov médií, slobodné vyučovanie náboženstva na školách.

Katolícka cirkev mala v roku 1989 iba troch oficiálnych biskupov. Niekoľko mesiacov po Nežnej revolúcii už však mohla Svätá stolica vymenovať aj ostatných hierarchov, aby boli náležite obsadené všetky diecézy vrátane gréckokatolíckej v Prešove. Taktiež mohli byť obnovené kňazské semináre na výchovu budúcich kňazov, svoju činnosť zlegalizovali ženské i mužské rehole, za 20 rokov bolo postavených niekoľko stoviek kostolov.

Dôsledkom uplatňovania náboženskej slobody boli aj tri návštevy pápeža Jána Pavla II. na Slovensku v rokoch 1990, 1995 a 2003. Cirkvi začali hneď po roku 1989 verejne pracovať na duchovnej obnove svojich veriacich a rozvíjať mnohé sociálne a charitatívne projekty zamerané na pomoc chudobným, chorým a osamelým ľuďom.
 

Vyberte región